Orice antrenament incepe si se incheie cu exercitiul de meditatie (MOKUSO) in care elevii se relaxeaza si se pregatesc pentru antrenament.
La Mokuso se sta in in „seiza” (Sei semnifică forţa, stabilitatea; Za – poziţia aşezat; aşadar vom adopta o postură puternică, aşezându-ne în genunchi cu fesele pe călcâie.), respirand abdominal urmarindu-se atat o relaxare fizica cat si una mentala. Desi suna ca ceva usor, relaxarea este destul de greu de obtinut.
Pentru incepatori pozitia in care se sta poate fi destul de solicitanta, relaxarea fizica parand ceva utopic. Pentru elevul avansat seiza este ceva normal, chiar daca durerea apare din cand in cand dupa perioade lungi de nemiscare, ea nu mai este un dusman, dimpotriva, durerea ajuta la concentrare, te aduna, te centreaza. Mintea se relaxeaza doar daca lasi gandurile sa treaca fara sa te agati de nici unul. Daca mintea se relaxeaza acceptand durerea, si corpul se va relaxa.
Se relaxează succesiv segmentele corpului; acţiune fiind treptată, pe măsură ce anumiţi muşchi se relaxează el reuşeşte să sesizeze crisparea altora şi să le dea comenzi adecvate. O relaxare completă se obţine într-un interval de 10-15 minute. Starea de relaxare se traduce în senzaţii de îngreuiere a corpului, de „afundare” în podea, de maximă stabilitate, de absenţă a vibraţiilor.
La Mokuso cerinta cea mai importanta este de a fi prezent: Locul este „Aici”, Timpul este „Acum”!
Todica Bogdan – 3 dan Aikido